Dethleffs

CampingNorge.no

5.7.10

Av: Bjørn Lahus Fotograf: Norskcaravanclub.no
Del
 

NCC 2010: Norsk Caravan Club fyller 50 år

Det hele startet med en vennegjeng fra Asker og Bærum – hektet på camping, og fast bestemt på å starte en egen klubb for caravaneiere.

I 1960 hadde Norsk Caravan Club åtte medlemmer. I dag er 26.000 campingfamilier medlemmer med. De har gjort Norsk Caravan Club til Norges største og eldste interesseorganisasjon for campere

I 1960 hadde Norsk Caravan Club åtte medlemmer. I dag er 26.000 campingfamilier medlemmer med. De har gjort Norsk Caravan Club til Norges største og eldste interesseorganisasjon for campere
Fotograf: NCC


– Da Norsk Caravan Club (NCC) ble etablert i oktober 1960 var det ikke mer enn rundt 300 campingvogner i hele Norge, sier daglig leder Christian I. Wangberg i NCC. – Medlemstallet i klubben var ved årsskiftet 1961/62 kommet opp i 75. Femti år senere er rundt 26 000 familier NCC-medlemmer.

– Norsk Caravan Club har gjennom 50 år kjempet for campernes interesser. Vi har blant annet fått økt fartsgrensen til campingvogner fra 70 til 80 km/t, hindret forbud mot fricamping og fått økt største tillatte bredde på campingvogner fra 2,10 meter til 2, 30 meter (senere 2,50), sier Wangberg. Han forteller at NCC også har fått hindret et forslag om at campere ikke skal sove på rasteplasser, som var i strid med veitrafikkloven. Her heter det at en sjåfør plikter å ta en nødvendig hvilepause om man føler seg for trett for å kjøre videre. Våren 2010 innførte Vegdirektoratet enklere regler for oppregistrering av bobilenes maksimalvekt etter åtte års påtrykk fra NCC.

Wangberg sier også at Norsk Caravan Club helt siden starten har jobbet med å gjøre caravanister til tryggere og flinkere sjåfører i trafikken.
– I dag kan alle med sertifikat sette seg bak rattet og kjøre med en stor campingvogn på slep, uten noen form for obligatorisk opplæring. Derfor har NCC arrangert kjørekurs for sine medlemmer siden starten av klubben.

Campingvogner har hatt en revolusjonerende utvikling i løpet av 50 år. Hvem har sagt at camping ikke er moderne? Denne Knaus Lifestyle 500 er innredet som en moderne lounge

Campingvogner har hatt en revolusjonerende utvikling i løpet av 50 år. Hvem har sagt at camping ikke er moderne? Denne Knaus Lifestyle 500 er innredet som en moderne lounge
Fotograf: Knaus


Fakta om NCC

• NCC er en partipolitisk nøytral organisasjon for campinginteresserte med bobil eller campingvogn, og ivaretar medlemmenes interesser overfor myndigheter.
• Norsk Caravan Club er Norges største og eldste interesseorganisasjon for campingfolk i Norge med over 26.000 medlemmer. Visjonen er å gi en bedre campingopplevelse til sine medlemmer.
• NCC tilbyr medlemmer sosiale opplevelser, inspirasjon, praktiske tips og råd, samt økonomiske medlemsgoder.
• Både teori og praksis inngår i NCCs kjørekurs, spesielt myntet på førere av bil med campingvogn på slep.
• Det er i dag 782 større campingplasser i Norge. Av disse er 89 med i
NCC Topp-Camping kjeden. Det er plasser spesielt valgt ut av Norsk Caravan Clubs egne medlemmer og plassinspektører, med høye krav til bl.a. servicevennlighet og hygiene.

Klikk for stort bilde


Camping gjennom 50 år

• 1950/60: Campingvogner blir sett på som eksklusivt og en sjeldenhet. Sammenlignet med i dag var de svært sparsommelig utrustet, men den gang da var komforten høy – man kom jo fra teltlivet.
• 1970- tallet: Camping blir allemannseie, spesielt for middelklassen. Campingvogner blir tilpasset helårsbruk.
• 1980-tallet: Status å ha campingvogn. Campingvogner begynner å få et høyt komfortnivå. Hytte og båtliv er “konkurrenter”.
• 1990/2000: Spikertelt kommer for fullt og mange velger å ligge fast på ett sted. Bobiler kommer for fult. Campingvogner blir større og lengre. Utviklingen fullbyrdet for campingvogner.
• 2010: Mangfold. En trend er at vogner skal være mindre (enakslinger) og ha en enklere, men god, standard. Familietelt er igjen populært. Barn fra 70/80 tallet har gjort camping trendy og dyrker retro-trenden.

Se også...
Bobil og Caravan
Bli annonsør på www.campingnorge.no
  Glemt passord?
Campingnorge.no
Siste nytt