Dethleffs

CampingNorge.no

10.4.11

Av: Bjørn Lahus
Del
 

Norge: Peer Gynt veien

Veistrekningen som har fått navnet Peer Gynt-vegen ble opprinnelig bygd som anleggsvei under utbyggingen av kraftlinja fra Vinstra til Lillehammer på 1950-tallet, med offisiell åpning i 1956. Ideen til etableringen av denne turistveien kom fra de lokale hotelleierne med støtte fra ordføreren i Sør-Fron. Dette ble starten på landets første hotellkjede, Peer Gynt Hotels.

Klikk for stort bilde


Veien er på drøye 6 mil og går gjennom det som blir betegnet som ”Peer Gynts Rike”. Det hele er en bomvei der bomstasjonene er plassert ved Fefor, Dalseter, Gålå og Skeikampen. Store deler av veistrekningen går i åpen høyfjellsnatur med vid utsikt. På turen passerer man også flere setre som fortsatt er i drift.

Turistbedriftene i området har lagt til rette for flere former for aktivitet i et lett tilgjengelig turterreng, der du fra toppene kan se til Hemsedalsfjella, Jotunheimen, Dovrefjell og Rondane.

Av steder som passeres på turen kan tas med Skeikampen med mange former for fritidsaktiviteter,  Fagerhøi med gode fiskemuligheter, Listulhøgda som med sine 1053 moh er turens høyeste punkt. Gålå er det er et setermuseum og det er her som det i august hvert år, på friluftsscenen ved Gålavannet, blir oppført Henrik Ibsens Peer Gynt til musikk av Edvard Grieg. Espedalen blir ofte betegnet som den vennlige villmarken, og her kan man oppleve en spesiell flora samt minner fra gruvedrift tilbake på 1600-tallet.

Veien er stengt i vinterhalvåret, men åpnes vanligvis rundt 1. juni.

Les mer på www.peergyntvegen.no

Se også...
Bobil og Caravan
Bli annonsør på www.campingnorge.no
  Glemt passord?
Campingnorge.no
Siste nytt